Evergrey – Monday morning apocalypse (2006)

EVERGREY är Göteborgsbandet som gått från klarhet till klarhet via album som ”Recreation day” och det riktigt stora genombrottet för två år sedan med ”The inner circle”. Nu släpper grabbarna sitt sjätte album och till sin hjälp så har man anlitat Sanken Sandquist och Stefan Glaumann (Rammstein, Bon Jovi och Def Leppard) att ratta in ett perfekt och blytungt ljud, och det har dom verkligen lyckats med. EVERGREY har alltså koncentrerat sig på att skriva tolv spår som denna gång är fria från längre gitarrsolon och andra utflykter. Inte tillstymmelse till något progressivt har fått passera den slutgiltiga mixen av plattan, vilket innebär att ”Monday morning apocalypse” innehåller låtar som ligger i längd mellan tre och fyra minuter, med undantag av ”Still in the water” som klockar in på 5:17.

”Monday morning apocalypse” är fylld av låtar som kan föra upp EVERGREY till de riktigt stora rockbanden, ja det handlar faktiskt om riktiga hitlåtar som grabbarna totat ihop. Jag kan faktiskt inte låta bli att jämföra med det som hände med Metallica när de bestämde sig att skippa alla taktbyten och skala ner låtarna till det mest väsentliga på deras legendariska svarta album. EVERGREY ändrar inte riktigt lika mycket på sin stil, eftersom de redan tidigare skrivit riktigt bra låtar med bra refränger, men här är det uppenbart att man satsar på topplistorna.

Första singeln är titelspåret ”Monday morning apocalypse” och den har mottagits mycket väl och debuterade på 19:e plats på singeltopplistan i Sverige. Men det finns bättre och mer ”hittiga” spår att plocka fram som singlar i framtiden. ”Unspeakable”, ”The curtain fall”, ”In remembrance” är bra kandidater, men bästa spåret är ”Lost” som är så bra att det vore märkligt om denna låt inte blev en liten hit.
Evergrey

Postat under: Musik