Wallander – Byfånen (2005)

Ystads alldeles egna byfåne Göran (Anders Ekborg) kliver in på banken med en bomb runt sin hals. Han vill ha en specifik summa pengar insatta på ett konto, annars hotar han att spränga både sig själv och banken i luften. Eftersom Göran alltid varit harmlös så tar till en början varken bankpersonalen eller polisen honom på allvar, men ganska så snart förstår alla inblandade att Görans tillstånd inte är vad det brukar.

”Innan Frosten” var den första filmen med Krister Henriksson som Kurt Wallander och precis som med alla förändringar tar det ett tag och acceptera något nytt. Speciellt när Rolf Lassgård övertygat så kraftigt innan. Men Henriksson har tagit för sig och redan i ”Byfånen” visar han att herr Lassgård i alla fall ska få sig en god kamp.

”Byfånen” är bättre än ”Innan Frosten” eftersom man nu kan gå på själva huvudhistorien direkt. Första filmen led av ett förbannat jobbigt tjat mellan Kurt och hans dotter Linda som drog ner spänningen avsevärt och enligt mig sabbade filmen helt. Men å andra sidan kanske det var nödvändigt för den fortsatta filmserien.

Storyn är enkel där ett sökande polisarbete ger pusselbitar som sedan måste läggas ihop innan ytterliggare otäcka händelser sker. Det är en den typen av polisfilm vi är vana vid och den följer varje liten detalj av den förutbestämda ramen. Men det gör egentligen ingenting för det är ju precis det vi vill ha, eller åtminstone förväntar oss. Det är tragiskt men så är det.
Byfanen

Postat under: Filmer