RSS tog nästan livet av mig

Fy fasiken vilket arbete det var att sätta upp RSS för gnorpen.com! När jag äntligen fick det att funka okej visade det sig att ”vissa” använde sig av små widgets under Windows för att se alla feeds, och vissa av dessa widgets tolererade helt enkelt inte en enda varning i RSS-feeden! Gah!

I alla fall; det blev till att fixa iordning det fullständigt, vilket inte var så enkelt med tanke på att det är ganska komplicerad data som skall presenteras. Dels innehåller den svenska tecken och dels kan man skriva länkar och infoga bilder i inläggen, så alla tänkbara tecken måste konverteras. Man gick inte direkt säker förrän alla skumma HTML-tecken var översatta.

Många översättningar blir det. Databasen, vars data ligger på filsystemet måste stödja UTF-8 och likaså filsystemet. Därefter måste alla kllienter ha UTF-8 påslaget i sina klienter för att det ska fungera och så vidare… Det finns ingen chans att alla de villkor är uppfyllda, så jag sparar datan i databasen konverterad till HTML-tecken och sedan konverterar jag om HTML-tecknen (typ å för å) till dess riktiga bokstav (dvs ett å) när jag skriver ut det i XML-filen som mina RSS-läsare prenummererar på.

Det blev en del klia i huvudet, men nu så kan jag äntligen skryta med att uppfylla RSS 2.0 specifikationen trots att inläggen är ganska så komplexa. Du kan prenumerera på RSS-nyheterna om du har en RSS-läsare genom att klicka på den här länken eller kontrollera min ströms riktighet genom att klicka på länken nedan.
Valid RSS

Postat under: Sajter