Aliens Special Edition (1987)

Aliens är uppföljaren till Ridley Scotts mästerverk Alien. Som du hör av namnet på filmen så rör det sig inte om ett enstaka monster, utan ett tillsynes oändligt antal alien-monster. I Alien (originalet) är det endast ett intelligent monster, som med precision och kallblodighet dödar alla, utom våran hjälte Ripley (Sigourney Weaver) och hennes katt. I uppföljaren, Aliens, känns det som om alien-monstret blivit dummare och klumpigare i och med att det uppträder i flock. Fler olikheter mellan filmerna är att medan ettan byggde på skrämsel och skräck, alltså de verkliga attributen i en skräckfilm, så får vi i uppföljaren istället se spektakulära actionscener med kraftiga eldstrider som frambringar gåshud. Så att påstå att Alien och Aliens är lika varandra är att ljuga! I Alien är det sci-fi blandat med skräck medans Aliens är sci-fi blandat med action.

James Cameron lyckades alltså med det omöjliga, en uppföljare som för en gångs skull är riktigt bra. Många menar på att Aliens är bättre än originalet, men jag tycker det är fel att säga så. Filmerna är ju så olika, men måste jag utse en av filmerna som den bättre så blir det originalfilmen. För trots att Aliens är en otroligt bra film med action och spänning som sällan skådats, så kommer den ändå inte i närheten av ovissheten och skräcken i Alien. Men som sagt är det en smaksak, alla actionälskare håller Aliens som segrare, medan alla sci-fi fantaster tenderar att gilla originalet mera.

Skådespelarna i filmen är bra och rollfigurerna är intressanta. Att det finns så många olika typer av personer i filmen gör att alla kommer hitta sin egen favorit. Det som skiljer denna film från andra liknande actionfilmer är att kvinnorna är jämställda med männen för det är inte ofta man får se en kvinna som hjälte i en actionfilm, men här får vi se en enorm insats av Sigourney Weaver som faktiskt även blev Oscarsnominerad för sin rollprestation.
Aliens

Postat under: Filmer