The Matrix (1999)

Reeves spelar den skicklige dator-hackern Thomas A. Anderson alias ”Neo”. En dag kontaktas Neo av en gåtfull man som kallas Morpheus (Laurence Fishburne). Morpheus förklarar för Neo att år 1999 som vi känner till det bara är en datorsimulation. I själva verket är det 200 år senare och jorden har blivit ödelagd och erövrad av maskiner. Datorerna som erövrade jorden har skapat en falsk värld som kallas ”The Matrix” (dvs år 1999) där människorna lever ovetande om att dom i själva verket är maskinernas slavar 200 år fram i tiden.

Morpheus kontaktar Neo för att han i hela sitt liv sökt efter den enda människa som kan befria världen från The Matrix – ”den utvalde”, en slags messias. Neo påbörjar därmed träningen för att utkämpa slaget mot The Matrix… Men de elaka maskinerna låter sig inte stoppas så lätt. Deras främsta vapen är de så kallade ”agenterna”. Agenterna är datorprogram(?) som skickas in i The Matrix för att slåss mot uppstudsiga frihetskämpar som Neo och hans gäng. Agenterna ser ut ungefär som Blues Brothers med sina kostymer och solglasögon. Dom är snabbare, bättre och farligare än någon människa. Kort och gott, det står mellan Neo och agenterna. Jag bör tillägga att när handlingen i filmen börjar har aldrig någon lyckats döda en agent…

The Matrix var en av årets största biosuccéer i USA år 1999 och drog in 171 miljoner dollar.Det är bröderna Wachovski som både skrivit och regisserat. Det finns mängder med effekter men man blir aldrig uttråkad av för långa action-scener. För Action… det finns det gott om i The Matrix. Det är ungefär som att se på en blandning av Terminator, Alien, Blade Runner, Johnny Mnemonic och valfri Hong Kong-film.

Genom tiderna tycker jag att The Matrix antagligen är en av de 3 bästa filmer som gjorts.
The Matrix

Postat under: Filmer