Examensarbeten

I år har skärden av examensarbeten varit aningens annorlunda mot hur de brukar vara för min del. I normalfallet brukar jag ha datasäkerhetsrelaterade arbeten (såklart) och i vissa falla andra typer av näverksrelaterade arbeten. Så har det varit nu några år, och det är ju inte speciellt konstigt med tanke på att jag framförallt är just nätverkare.

I år är det dock en aning annorlunda. Jag ska handleda ett examensarbete i prgramspråket Ruby (nej, jag hade inte heller hört talas om det) och ett annat arbete på D-nivå om verifiering och validering av programvara och hur man tillverkar programvara som uppfyller vissa kvalitativa krav. Inte heller detta är direkt ett expertisområde för min del. Visst har man begreppen klara för sig, men den totala synen på till exempel de metoder som används vid validering saknar jag ju just nu.

Det brukar visserligen vara sant att eftersom man har ganska lång erfarenhet av diverse datorrelaterade problem så kan man så att säga lägga ihop två och två och få totalsynen ändå, och det hoppas jag kommer att vara fallet i år. Kaske ser man det lite på fel sätt? Det kanske lir kul att lära sig nya saker? Det brukar jag tycka att det är i alla fall, så det här borde ju inte vara ett undantag!

Nu är det dags att installera en Ruby-kompilator här. Jag brukar alltid säga: ”Kan man spela dragspel lär man sig snabbt piano”, nu är det jag själv som får bevisa det där! Tjoho!

Postat under: Jobbet