Servern är uppe

Efter att ha levt utan filserver under nästan 2 år insåg jag att det var dags igen. Har visserligen haft en windowsdator som agerat filserver under tiden, men kruxet är att den pratar riktigt illa med min XBOX, och det är ju där jag behöver grejjerna!

I alla fall, tog en gammal P3, satte i lite gamla minnen (128Mb), in med Debian och det funkar klockrent! Körde den först med 32 Mb minne, men när jag installerade MySQL för att på lite kompis till Apache blev den grinig på mig. MySSQL tuggade upp 50 meg långsamt swapminne för mig och det funkar inte. Nu med 128 friska MB käkar den upp 85Mb vid full belastning så nu finns det resurser så det räcker. Installerade även en DynDNS-uppdaterare på den så jag har kvar mitt IP-namn hela tiden.

Allt väl med andra ord. Den kör WWW, Samba, FTP, DB, brandvägg och lite annat och klagar aldrig. Lysande! Trixade lite med brandväggen för att bara tillåta FTP-access till kompisar oxå så att inte någon annan känner sig ?hotad?. Två viktiga krux som återstår är ljudvolym och disk.

Den låter inte så vansinnigt, men det skulle inte skada att få ner volymen en aning.
Disk i den har inte blivit fixad ännu. Har en 6:a för webbroot och system som funkar, men bara en 20:e Gb till filserver. Jag har en 200:a i Windowsdatorn som ska in istället, men den är formatterad som NTFS, något som inte riktigt Debian vill prata med. Måste låna en LaCie av Johan för att templagra filerna på före jag formatterar om den.

Postat under: Teknik