Uptime försvann

Min kära kirk, dvs min server för webb, databaser, filarea och mycket annat blev av med sin uptime idag. Jag hade haft den uppe i 220 dagar men tog ner den för en omstart eftersom det är bra att byta kärna ibland. Den körde på linux-2.6.10 förut och jag smaskade in 2.6.14.3 istället. Det har kommit en del patchar till den gamla kärnan, så det var nödvändigt. Jag skulle tro att mina webbesökare kan klara sig utan kirk under den minuten det tar att starta om den 🙂

Mitt personliga uptime-rekord är 650 dagar, men inte heller den gången fick jag ta ner datorn för att ”den krävde det”, utan för att mekanikavdelningen hade köpt in en brottarstor svets som drog så mycket startström att allt på hela skolan som förbrukade ström var tvunget att stängas av.

När jag tänker på hur trogen kirk är på att vara igång kan jag inte hjälpa att tänka även på vissa av skolans system. Vår e-post, för att ta ett exempel, är nere minst en timme i veckan. Det är helt otroligt! Det finns bara en applikation som fungerar perfekt på skolan, och det är kanske inte så hemskt förvånande våra webbservrar som kör Apache under Linux. Bygger man på den ideen så får man automatiskt ett system som helt enkelt bara fungerar och gör sin grej utan inblandning.

En gång i världen kördes mailsystemet p åLinux och då användes exim. På den tiden fungerade allt perfekt men av någon mystisk anledning var dom tvungna att byta till Novell (kräks).

Postat under: Sajter