Ny dator

När jag skulle hem från jobbet igår träffade jag på Robert. Han var mycket lycklig och var på väg till ett rum som finns på skolan dit uttjänta datorer och annat brukar ställas. Tydligen hade dom kastat en himla massa P3:or från en datasal. Nerd som man är: Måste ha! Jag tog hem en Dell Optiplex GX1, som dessvärre inte hade något internminne, men den hade i alla fall en gammal 6Gb disk i sig. Jag hade 32 Mb minne från min förra server, så jag bankade i det i den.

Jag började fundera på vilket OS jag skulle köra på den, och svaret blev en härlig gammal fin Windows 98 SE. Har inte installerat det på åratal och efter igår kommer jag ihåg varför: Omstarter! Fy fan… det räcker att man tittar hårt på den så behöver den stata om av någon mysko anledning.

Efter detta blev första steget att lägga på lite antivirus, så jag la in Norton 2005… stupid! Datorn blev direkt förpassad till medeltiden, och varje knapptryck krävde ett par minuters betänktetid. Jag beslöt mig snabbt för att avinstallera Norton, men insåg snart att det gick betydligt snabbare att installera om Windows och lägga på Symantec Antivirus 9 istället. Ett gäng uppdateringar senare var datorn på banan igen.

Nu funderar jag på vad jag ska ha den till. Antagligen kommer jag att sätta in en 128Mb och lägga in Debian på den. Börjar faktiskt sakna att ha en server i garderoben! Vi skulle kunna ha den att utveckla webbsidor på och sånt. Dessutom skulle det vara bra att ha en linusserver som mataar XBOX’en med film. Inte helt omöjligt att jag fixar till den där datorn snart för jag börjar se fler och fler användningsområden för den!

Postat under: Program, Teknik